LUCHTOORLOG BOVEN ROSMALEN
1940-1945

foto1De schrijver zag al als 10-jarige jongen in Rosmalen meerdere vliegtuigen neerstorten.
Vooral de Britse Wellington die in de nacht brandend naar beneden kwam maakte veel indruk op hem. Het toestel viel maar enkele honderden meters van huis. Hij zag de volgende dag dat de Duitsers 5 kisten op een vrachtwagen deponeerden er boven op gingen zitten, al sigaretten rokend.
Hij onthield goed waar op de crash locatie de brokstukken lagen en maakte thuis een schets. 

In maart 1943 maakte een Duitse Dornier 217 een mislukte noodlanding, waarbij een bemanningslid omkwam en de piloot verloor hierbij een been. Door een zeer toevallig voorval kwam ad 40 jaar achter het adres van de piloot Er volgde in 1982 een ontmoeting en hij ging terug naar de plaats van de crash.

Tijdens operatie Market Garden in september 1944 was hij getuige van een noodlanding van een Britse Horsa glider, die bestemd was voor Arnhem.
Van schrik kroop hij samen met zijn zus in een schuttersputje.   

foto2


 


Vanaf het najaar 1944 zag hij honderden vliegende bommen over Rosmalen komen en ook neerstorten. Ze waren bestemd voor Antwerpen. Een kwam in zijn straat terecht, twee deuren verder, maar ontplofte gelukkig niet. Waarschijnlijk was dit exemplaar gesaboteerd of aangeschoten. Er bleef zeker nog een uur ontploffingsgevaar. 
Ad noteerde alle data en locaties.

 

foto3

 

 

 

 

 

 


Hij sleutelde ook aan vliegtuigen als de kust veilig was. Het was niet geheel ongevaarlijk, maar dat zag hij als jongen niet.

 

Enkele jaren had hij nodig om dit boek samen te stellen en ook hier moest hij weer vele dorpsgenoten interviewen. 

In 2004 kon hij het boek in Rosmalen aanbieden

Schrijver:  Ad Hermens
Uitgever :  Ad Hermens.
Formaat :  A-4, 138 pagina's, 240 illustraties
ISBN nr. :  90-802074-4-6
Prijs        : 30 euro+verzendkosten
HERDRUK NOG VERKRIJGBAAR.

Naar boven